A Sunflower, s.r.o. cég fő profilja a mezőgazdasági növénytermesztés előfinanszírozása, és az ezekkel a növényekkel történő kereskedés a szlovákiai és az európai piacon.

Napraforgó

A napraforgó legnagyobb területen termesztett olajnövényünk, és cégünk fő árucikke.

A magas olajtartalmú fekete napraforgó értékes olaja fontos élelmezési anyag, főként étolajként fogyasztják, de fontos alapanyaga a margaringyártásnak is. Meghatározó szerepe van a biodízel gyártásban is. A csíkos napraforgó apróbb szemű, ezért főként madáreledelként hasznosítják. A emelett értékes zöldtakarmány és zöldtrágya-növény is.

A napraforgó talajra kevésbé igényes növény. Hazánkban minden talajon termeszthető, de mivel különösen nagy a nap igénye, ezért Szlovákiában főleg a déli területeken termesztik. Rendkívül nagy tápanyagigényű növényről van szó, amely nem csak a talajok nyers tápanyagát és vízkészletét hasznosítja jól, de rendkívül magas a műtrágya igénye is.

Kukorica

A kukorica az egyik legfontosabb takarmánynövényünk. Mind az állattenyésztésben, mind pedig az emberi élelmezésben kimagasló szerepe van, ezért nagyon fontos, hogy az ember megfelelő odafigyeléssel gondozza és törődjön vele. A kukorica ipari feldolgozása is nagyon sokrétű- étolajat, cukrot, keményítőt és finomszeszt is állítanak belőle elő.

A kukorica önmagában szaporodásra képtelen. A piacon rengeteg fajta hibrid találtó, ám a megfelelő fajta kiválasztásakor figyelembe kell venni a hibridek termőképességét, ellenálló képességét, szászilárdságát és a tenyészidő hosszát is. Emelett a kukorica tápanyagigénye is nagyon magas, ezért a különösen fontos a műtrágyázás minősége és mennyisége is.

Búza

A búza a világ legértékesebb gabonaféléje. Szerepe a népélelmezésben kimagasló. Élelmiszeripari felhasználása főleg őrlemény formájában történik. Búzaliszt képezi a kenyerek, tészták, cukrászsütemények alapját, de a búza emelett fontos abraktakarmány, különböző részei pedig ipari alapanyagként is felhasználhatóak.

A búzának két formája van: a tavaszi búza, melyet tavasszal vetnek, és az őszi búza, melyet ősszel vetnek, és a földben vészeli át a telet. A jó búzatermés alapfeltétele a gondos talajelőkészítés és a bőséges tápanyagellátás. A búza mindkettőt meghálálja, ezért fontos a szakszerűen elvégzett talajvizsgálatokon alapuló trágyázás.

Árpa

Az árpa kiváló alkalmazkodó képességű gabonafajta, mely nemcsak fontos élelmiszeripari nyersanyag, de takarmánycélú felhasználása is rendkívül jelentős. Az enyhe, mérsékelten meleg vidékeken elsősorban sörárpának termesztik. Az árpának is két fajtája ismert, az őszi és a tavaszi árpa, melyet főleg sörárpának termesztenek.

Repce

A repce,vagyis az őszi káposztarepce a napraforgó melett a másik értékes olajnövényünk. Felhasználása elsősorban az iparban jelentős, hiszen a magjából repceolajat sajtolnak.

A repce talaj- és tápanyagigényes növény. Termesztésére a mélyrétegű, jó vízgazdálkodású és tápanyag ellátottságú talajok használhatók.